Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.
- Najbardziej na alkilorezorcynole są wrażliwe młode zwierzęta, - negatywnie oddziaływują na wzrost i zdrowie zwierząt. Polisacharydy nieskrobiowe-(pentozany, kwasy uronowe, B-glukany, arabinoksylany) - powodują często u młodych zwierząt zmniejszenie tempa wzrosu i pogorszenie wykorzystania paszy. Inhibitory enzymów proteolitycznych(trypsyny i chomotrypsyny) – w małej ilości Lektyny - wiążąc cukry lub glukoproteiny powodując aglutynacje komórek. Taniny – koagulacja białek śliny, co nadaje cierpki smak paszy i obniża jej spożycie Zanieczyszczenia naturalne wpływają bezpośrednio lub pośrednio na obniżenie strawności i wykorzystanie białka. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do zatruć zwierząt. Najgroźniejszym spośród naturalnych zanieczyszczeń jest sporysz-forma przetrwalnikowa pasożytniczego grzyba. Mikotoksyny wytwarzane są przez liczne pleśnie. 93. Substancje antyżywieniowe w ziarnie żyta……………………………………………………………………………: Żyto ma dużo substancji antyżywieniowych, powoduje zaburzenia trawienia i zatrucia - Polisacharydy nieskrobiowe –zmniejszenie tempa wzrostu, pogorszenie wykorzystania paszy, u młodych ostra biegunka (lepka konsystencja kału, kał żółto-brązowy ze względu na duże wydalanie żółci), tworzą z białkami trwałe kompleksy ciężkostrawne, stymuluje wzrost mikrobioty jelitowej a przez to zmniejszenie wchłaniania kw. tłuszczowych, Ca, Wit D(osłabienie kości, krzywica), Na Rezorcynole - negatywnie oddziaływają na wzrost i zdrowie zwierząt, naturalne składniki chroniące żyto przed drobnoustrojami i szkodnikami (spośród zbóż żyto ma najwięcej) Sporysz- forma przetrwalnikowa grzyba (buławinka czerwona), głównie w kłosach, zawiera alkaloidy (trujące, bardziej wrażliwe są ssaki), objawy zatrucia: drgawki, utrata czucia, ślinotok, biegunki, halucynacje, wymioty, pobudzenie nerwowe, duszności, ogólne osłabienie, w formie ekstremalnej martwica skóry, obrzęk kończyn, gangrena obwodowych cz. Ciała, śmierć taniny – koagulacja białek śliny gorzki smak mniejsze pobranie - zmniejszają przepuszczalność ścian jelita, podrażnia przewód pokarmowy Lektyny – właściwości aglutynacyjne, termolabilne Inhibitory enzymów proteolitycznych- ograniczenie wartości żywieniowej pasz (nie nadaje się dla drobiu, macior wysokoprośnych, karmiących i prosiaczków) 94. Substancje antyżywieniowe w nasionach strączkowych……………………………………………………………...: Nasiona strączkowych różnią się od siebie znacznie pod względem zawartości substancji antyodżywczych. W żywieniu zwierząt młodych i użytkowanych rozpłodowo należy je stosować ostrożnie alfa-galaktozydy - we wszystkich nasionach strączkowych. Nie ulegają trawieniu enzymatycznemu z powodu braku odpowiednich enzymów u zwierząt. Są za to fermentowane przez bakterie przewodu pokarmowego, co powoduje wytworzenie się dużej ilości gazów, a w konsekwencji objawy wzdęcia i gorsze wykorzystanie energii paszy. inhibitory enzymów proeolitycznych trzustki np. czynnik antytrypsynowy. Najwięcej w soi, mniej w bobiku, grochu, brak w łubinie. Powodują zwiększenie sekrecji enzymów trzustkowych, wzrost endogennych strat azotu, a w efekcie znaczne pogorszenie wykorzystania białka paszy. taniny – to rozpuszczalne w wodzie związki fenolowe. Tworzą kompleksy z białkami paszy i enzymami trawiennymi, przez co zmniejszają strawność składników pokarmowych, a zwłaszcza białka i aminokwasów oraz dostępność składników mineralnych. Występują w nasionach peluszki, bobiku i grochu, głównie w łupinach. hemaglutyniny – lektyny. Występują głównie w nasionach fasoli i soi, mniej w grochu i bobiku, brak w łubinie. Powodują uszkodzenie nabłonka jelitowego i zmiany w regulacji hormonalnej, prowadzące do zwiększonego katabolizmu białka, tłuszczu i węglowodanów, a w końcowym etapie do upadków zwierząt. alkaloidy – występują tylko w łubinach. Toksyczne działanie polega na uszkodzeniu systemu nerwowego – konwulsje, paraliż. Mniejsze ilości wywołują wymioty i powodują zmniejszenie spożycia paszy, a także zmiany w wątrobie i składzie krwi. Najbardziej wrażliwe na nie są świnie. glukozydy – wicyna i konwicyna, występują głównie w bobiku i wyce. Powodują zmniejszenie masy i wylęgowości jaj oraz częste występowanie krwawych plam w żółtku. latyrogeny – w lędźwianie i wyce. Mają działanie neurotoksyczne – sztywnienie, skurcze mięśni, paraliż, upadki lun osteolatyrogenne – zaburzenia wzrostu tk. chrzęstnej i kości.
|
Wątki
|