aromatyczny...

Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.

- Najbardziej na alkilorezorcynole są wrażliwe młode zwierzęta,
- negatywnie oddziaływują na wzrost i zdrowie zwierząt.

Polisacharydy nieskrobiowe-(pentozany, kwasy uronowe, B-glukany, arabinoksylany)
- powodują często u młodych zwierząt zmniejszenie tempa wzrosu i pogorszenie wykorzystania paszy.
Inhibitory enzymów proteolitycznych(trypsyny i chomotrypsyny) – w małej ilości

Lektyny - wiążąc cukry lub glukoproteiny powodując aglutynacje komórek.

Taniny – koagulacja białek śliny, co nadaje cierpki smak paszy i obniża jej spożycie

Zanieczyszczenia naturalne wpływają bezpośrednio lub pośrednio na obniżenie strawności i wykorzystanie białka. W
skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do zatruć zwierząt. Najgroźniejszym spośród naturalnych zanieczyszczeń
jest sporysz-forma przetrwalnikowa pasożytniczego grzyba. Mikotoksyny wytwarzane są przez liczne pleśnie.

93. Substancje antyżywieniowe w ziarnie żyta……………………………………………………………………………:
Żyto ma dużo substancji antyżywieniowych, powoduje zaburzenia trawienia i zatrucia

- Polisacharydy nieskrobiowe –zmniejszenie tempa wzrostu, pogorszenie wykorzystania paszy, u młodych ostra biegunka (lepka konsystencja kału, kał żółto-brązowy ze względu na duże wydalanie
żółci), tworzą z białkami trwałe kompleksy ciężkostrawne, stymuluje wzrost mikrobioty
jelitowej a przez to zmniejszenie wchłaniania kw. tłuszczowych, Ca, Wit D(osłabienie
kości, krzywica), Na
Rezorcynole - negatywnie oddziaływają na wzrost i zdrowie zwierząt, naturalne składniki chroniące żyto przed drobnoustrojami i szkodnikami (spośród zbóż żyto ma najwięcej)

Sporysz- forma przetrwalnikowa grzyba (buławinka czerwona), głównie w kłosach, zawiera alkaloidy (trujące, bardziej wrażliwe są ssaki), objawy zatrucia: drgawki, utrata czucia, ślinotok, biegunki, halucynacje, wymioty, pobudzenie nerwowe, duszności, ogólne osłabienie, w formie ekstremalnej martwica skóry, obrzęk kończyn, gangrena obwodowych cz. Ciała, śmierć
taniny – koagulacja białek śliny gorzki smak  mniejsze pobranie
- zmniejszają przepuszczalność ścian jelita, podrażnia przewód pokarmowy
Lektyny – właściwości aglutynacyjne, termolabilne
Inhibitory enzymów proteolitycznych- ograniczenie wartości żywieniowej pasz (nie nadaje się dla drobiu, macior wysokoprośnych, karmiących i prosiaczków)

94. Substancje antyżywieniowe w nasionach strączkowych……………………………………………………………...:
Nasiona strączkowych różnią się od siebie znacznie pod względem zawartości substancji antyodżywczych. W żywieniu zwierząt młodych i użytkowanych rozpłodowo należy je stosować ostrożnie

alfa-galaktozydy - we wszystkich nasionach strączkowych. Nie ulegają trawieniu enzymatycznemu z powodu braku odpowiednich enzymów u zwierząt. Są za to fermentowane przez bakterie przewodu pokarmowego, co powoduje
wytworzenie się dużej ilości gazów, a w konsekwencji objawy wzdęcia i gorsze wykorzystanie energii paszy.

inhibitory enzymów proeolitycznych trzustki np. czynnik antytrypsynowy. Najwięcej w soi, mniej w bobiku, grochu, brak w łubinie. Powodują zwiększenie sekrecji enzymów trzustkowych, wzrost endogennych strat azotu, a w efekcie
znaczne pogorszenie wykorzystania białka paszy.

taniny – to rozpuszczalne w wodzie związki fenolowe. Tworzą kompleksy z białkami paszy i enzymami trawiennymi, przez co zmniejszają strawność składników pokarmowych, a zwłaszcza białka i aminokwasów oraz dostępność
składników mineralnych. Występują w nasionach peluszki, bobiku i grochu, głównie w łupinach.

hemaglutyniny – lektyny. Występują głównie w nasionach fasoli i soi, mniej w grochu i bobiku, brak w łubinie.
Powodują uszkodzenie nabłonka jelitowego i zmiany w regulacji hormonalnej, prowadzące do zwiększonego katabolizmu białka, tłuszczu i węglowodanów, a w końcowym etapie do upadków zwierząt.

alkaloidy – występują tylko w łubinach. Toksyczne działanie polega na uszkodzeniu systemu nerwowego – konwulsje, paraliż. Mniejsze ilości wywołują wymioty i powodują zmniejszenie spożycia paszy, a także zmiany w wątrobie i składzie krwi. Najbardziej wrażliwe na nie są świnie.

glukozydy – wicyna i konwicyna, występują głównie w bobiku i wyce. Powodują zmniejszenie masy i wylęgowości jaj oraz częste występowanie krwawych plam w żółtku.

latyrogeny – w lędźwianie i wyce. Mają działanie neurotoksyczne – sztywnienie, skurcze mięśni, paraliż, upadki lun osteolatyrogenne – zaburzenia wzrostu tk. chrzęstnej i kości.
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.