Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.
Są coraz szerzej dostępne jako dodatki odżywcze, a także w postaci olejów, których można używać w kuchni jak innych olejów jadalnych. TRYPTOFAN Niezbędny aminokwas, który służy do formowania strukturalnego białka w organizmie, produkcji przeciwciał, witaminy B3 (niacyny) i serotoniny - hamującego neuroprzekaźnika. Wywołuje sen w nocy i poczucie spokoju w ciągu dnia. Pomaga ukoić napięcie, działa uspokajająco na nadpobudliwe dzieci, stabilizuje ciśnienie krwi, osłania serce i pomaga kontrolować wagę ciała. Aby tryptofan uległ przemianie w serotoninę, potrzebne są witaminy B6 i C; ważny jest również odpowiedni poziom witaminy B3. Kiedy witamin tych jest za mało, w organizmie tworzy się mniej serotoniny, co objawia się bezsennością, depresją, lękiem i nadciśnieniem. W 1989 roku wydano zakaz sprzedaż)' tryptofanu jako dodatku odżywczego, gdyż kilka zanieczyszczonych porcji tego specyfiku, wyprodukowanych na drodze inżynierii genetycznej w Japonii, wywołało epidemię rzadkiej choroby, która spowodowała śmierć 24 osób. Chociaż to nie tryptofan był winien, leczjego proces produkcyjny, sprzedaż tej substancji wciąż jest objęta zakazem. Duża ilość tryptofanu znajduje się w mleku, mięsie indyka i bananach. Dlatego od dawna wiadomo, że szklanka mleka przed snem sprowadza sen. TRYPSYNA Enzym rozszczepiający białko, wydzielany przez trzustkę. Umożliwia trawienie białek w jelitach. Stanowi składnik wielu środków wspomagających trawienie, jak na przykład pankreatyna. TYKWA Warzywo z rodziny dyniowatych pochodzące z Ameryki Północnej. Jest bogatym źródłem alfa i beta-karotenu (prowitaminy A), zawiera spore ilości wapnia, fosforu i potasu. Doskonale wpływa na żołądek, łagodzi zapalenia, poprawia krążenie, a pestki pomagają pozbyć się pasożytów z przewodu pokarmowego. TYMIANEK (THYMUS VULGARIS) Mała pachnąca roślina ogrodowa, pochodzi znad Morza Śródziemnego. Rzymianie używali tymianku jako przyprawy kuchennej i zioła leczniczego. Aromatycznych, ostrych w smaku listków, bogatych w olejki eteryczne, używa się w kuchni, a także sporządza z nich napary. Tymianek jest dobrym środkiem wzmacniającym żołądek i nerwy. Herbatka z niego likwiduje wzdęcia, wzmaga apetyt, poprawia trawienie, rozrzedza flegmę i działa napotnie. Napary działają uspokajająco, zmniejszają napięcie mięśni i łagodzą zmęczenie. Wyciągów i naparów używa się w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych, zapaleniu gardła i kaszlu. Od wieków stosowano ocet tymiankowy jako środek na bóle głowy. Z olejku tymiankowego można robić odkażające płukanki do ust, smarować nim kurzajki i dodawać do odprężających kąpieli. Uwaga: Spożycie zbyt dużej ilości tymianku może zaowocować nadmiernym pobudzeniem tarczycy i wywołać objawy zatrucia. TYROZYNA Naturalny aminokwas, składnik białek. Pozwala zachować energię i kontrolować wagę ciała, przeciwdziała depresji. Wraz z jodem tyrozyna wytwarza tyroksynę, ważny hormon gruczołu tarczycowego, który kontroluje tempo metabolizmu, wagę, energię i wzrost. Tworzy też wraz z fenyloalaniną noradrenalinę i dopaminę, dwa ważne przekaźniki nerwowe - substancje, które umożliwiają komunikowanie się komórek nerwowych w mózgu. Tyrozyna bierze udział w produkcji endorfin - naturalnych środków przeciwbólowych, poprawiających nastrój. Występuje obficie w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Dostępna jako dodatek odżywczy w sklepach ze zdrową żywnością. Uwaga: Tyrozyny nie można stosować w przypadku czerniaka. TYSIĄCZNIK - PATRZ CENTURIA U UZUPEŁNIANIE POKARMÓW SKŁADNIKAMI ODŻYWCZYMI Staje się coraz bardziej popularne. Coraz częściej sięgamy po witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy i inne składniki odżywcze w pigułkach, kapsułkach, proszkach. Zastępują one wszystkie te składniki pokarmowe, które żywność traci w procesie przetwarzania, intensywnej uprawy i oprysków. Preparaty uzupełniające korygują także złe nawyki żywieniowe i nasze złe wybory, które sprawiają, że w codziennej diecie za mało jest świeżych owoców i warzyw. Nasze syte społeczeństwo · jest, być może, nawet przejedzone, ale w większości - co paradoksalne - jest po prostu niedożywione. Innym powodem uzupełniania składników pokarmowych jest to, że niektórzy ludzie potrzebują więcej witamin niż inni. Niektórzy wchłaniają witaminy szybko, inni cierpią na defekty wchłaniania, co powoduje u nich niedobory. Nasze zasoby składników odżywczych ulegają uszczupleniu na skutek palenia papierosów, picia alkoholu i stresu. To jednak tylko część wyjaśnienia. Coraz więcej ludzi coraz lepiej zdaje sobie sprawę z potrzeb żywieniowych swego organizmu. Objawy łagodnych niedoborów, jak bóle głowy, niepokój, zmęczenie, zaparcia, napięcie przedmie-siączkowe i wysoki poziom cholesterolu nie są już akceptowane jako nieodłączna część życia. Ludzie chcą mieć poczucie dobrostanu, a nie jedynie świadomość braku choroby - co wciąż jest medyczną definicją zdrowia. W WALINA Aminokwas niezbędny, potrzebny do tworzenia białka w organizmie. Działa pobudzająco. Jest jednym z aminokwasów o trzech łańcuchach i w połączeniu z dwoma innymi, leucyną i izoleucyną, oddziałuje korzystnie na mięśnie - pomaga w odnowie tkanki mięśni w przypadku urazów. WANAD (V)
|
Wątki
|