Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.
Wapń i fosfor Wapń i fosfor są ściśle ze sobą powiązane, dlatego omówimy je razem. Wapń występuje w organizmie w największych ilościach, stanowiąc 39% wszystkich minerałów. Prawie 99% wapnia magazynowane jest w kościach, zębach i innych tkankach twardych, reszta znajduje się w tkankach i płynach poza-komórkowych, gdzie bierze aktywny udział w metabolizmie. Fosfor to drugi pod względem ilości minerał w organizmie człowieka. Około 80% fosforu znajduje się w kościach i zębach, pozostałe 20% dostarczane jest do każdej komórki i płynu pozakomórkowego, gdzie bierze udział w wielu reakcjach chemicznych. Wapń i fosfor występują w kościach w postaci węglanu wapnia i fosforanu wapnia. Te dwie sole ułożone są razem w strukturze krystalicznej dookoła macierzy z materiału białkowego. Tę strukturę nazywamy hydroksyaparytem. Zapewnia ona wytrzymałość i twardość kościom. Wapń potrzebny jest też niektórym enzymom biorącym udział w wytwarzaniu energii, a także do zapewnienia krzepliwości krwi oraz skurczów mięśni. Wpływa na transport substancji przez błony komórkowe i podkomórkowe. Bierze udział w uwalnianiu neuroprzekaźników oraz w uwalnianiu i aktywacji enzymów. Wapń jest niezbędny w przewodzeniu nerwowym i do regulacji rytmu pracy serca. Fosfor to najaktywniejszy minerał. Ma związek z prawie każdą funkcją metabolizmu. Co najważniejsze, fosfor bierze udział w obiegu energii. Energia magazynowana jest w akumulatorze, zwanym adenozynotrójfosforanem (ATP). Gdy energia jest potrzebna do reakcji chemicznej, cząsteczka ATP opuszcza mitochondrium i jest kierowana do odpowiedniego miejsca. Energia umiejscowiona jest w jednym z wiązań fosfor-węgiel cząsteczki ATP. Enzymy rozrywają to wiązanie i uwalniają energię. Po reakcji powstaje adenozynodwufos-foran (ADP) i wolna grupa fosforanowa. Cząsteczka ADP i wolna grupa fosforanowa wracają do mitochondrium, gdzie zostają połączone czyli ponownie naładowane energią, powstałą ze spalenia glukozy. Jest kilka czynników, które mają znaczenie w procesie wchłaniania wapnia i fosforu: · stopień kwaśności soku żołądkowego - kwas solny (chlorowodór) obecny w żołądku obniża pH (czyli zwiększa kwaś-ność miazgi pokarmowej i zmienia odczyn pokarmu do poziomu korzystnego dla wchłanialności wapnia i fosforu, · spożywanie tłuszczów - gdy w przewodzie pokarmowym obecny jest tłuszcz, zwalnia on ruchy miazgi pokarmowej, wydłużając czas potrzebny do wchłaniania minerałów, · spożywanie białek - przy zwiększonym spożyciu białek następuje lepsze wchłanianie wapnia i fosforu · witamina D - ta witamina pobudza wchłanianie jelitowe, · potrzeba organizmu w danej chwili - gdy poziom wapnia jest niski, organizm sprawniej go wchłania; gdy organizm potrzebuje wapnia do wzrostu, lepiej go wchłania, ale z wiekiem wchłanianie się zmniejsza. Fosforu jest tak dużo w pożywieniu, że jest prawie niemożliwe, by go zabrakło. Większym problemem są zbyt duże ilości fosforu spożywane jako fosforany (PO4) w przetworzonym pożywieniu i napojach gazowanych. Zbyt dużo fosforanu powoduje zachwianie równowagi, prowadzi do utraty wapnia z moczem. Fosfor w pożywieniu naturalnym (nie przetwarzanym) nie jest szkodliwy. Źródłem wapnia są: wzbogacone mleko sojowe, zagęszczony sok pomarańczowy, odtłuszczone produkty mleczne, płatki kukurydziane, rzepa, kapusta, kapusta włoska i brokuły. Magnez Magnez jest odpowiedzialny za zielony kolor chlorofilu, dlatego warzywa zielone, są dobrym źródłem magnezu. Magnez i wapń często działają przeciwstawnie. Przy normalnym skurczu mięśni wapń działa pobudzająco, a magnez hamująco. Obecność wapnia, tłuszczu, alkoholu i fosforanów zmniejsza wchłanianie magnezu. Gdy obniżymy spożycie wapnia, zwiększy się wchłanianie magnezu. Nerki regulują wydalanie magnezu. Jeśli poziom spożycia magnezu jest niski, to następuje wchłonięcie zwrotne większości magnezu znajdującego się w moczu pierwotnym, aby organizm utracił go jak najmniej. Niedobór magnezu może być spowodowany jego niskim spożyciem, utrzymującymi się dłuższy czas wymiotami (soki żołądkowe zawierają dużo magnezu) lub szybkim przechodzeniem pożywienia przez przewód pokarmowy. Alkohol i środki moczopędne zwiększają straty magnezu, który jest wydalany z moczem. Źródłem magnezu są orzechy, drożdże piwne, nasiona soi, suche morele, kapusta ogrodowa, całe ziarna zbożowe i wszelkie spożywcze rośliny zielone. Siarka Siarka jest obecna w każdej komórce ciała. Największa jej koncentracja występuje we włosach, skórze i paznokciach. Siarka spełnia kilka funkcji: · jest składnikiem trzech witamin: tiaminy, kwasu pantotenowego i biotyny, · działa jako czynnik odtruwający, łącząc się z substancjami toksycznymi i unieszkodliwiając je (potem następuje ich wydalanie), · bierze udział w tworzeniu skrzeplin i transporcie energii.
|
WÄ…tki
|