T a b e l a 2 Przyk³ady kolicyn i mikrocyn Grupa bakteriocyn Bakteriocyna Producent literatura kolicyny kolicyna B...

Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.
Bakteriocyny innych rodzajów rodziny Enterobacteriaceae okreÅ“lane s¹ odmiennymi nazwami, np. pestycyny – bakteriocyny wytwarzane przez Yersinia pestis czy marcescyny – bakteriocyny syntetyzowane przez Serratia marcescens (46).
Kolicyny wykazuj¹ aktywnoœæ antymikrobiologiczn¹ w stosunku do blisko spo-
krewnionych szczepów bakterii, które posiadaj¹ receptor wi¹¿¹cy kolicyny na powierzchni komórek i nie wytwarzaj¹ bia³ek odpornoœci inaktywuj¹cych kolicyny
(47). S¹ to bia³ka o masie cz¹steczkowej od 25 do 80 kDa, których synteza mo¿e byæ indukowana promieniami UV lub mitomycyn¹ C. Wszystkie kolicyny kodowane s¹
w plazmidach Col. Grupa genów kolicyny sk³ada siê z genu koduj¹cego toksyczne
bia³ko, genu koduj¹cego odpornoœæ oraz u wiêkszoœci kolicyn, genu koduj¹cego
bia³ko u³atwiaj¹ce eksport kolicyny z komórki i powoduj¹ce jej lizê (46). Synteza kolicyn jest regulowana przez kilka mechanizmów. Podstawowym mechanizmem jest
system SOS, który stanowi czêœæ systemu kontroli ekspresji genów, naprawiaj¹cego uszkodzenia DNA. W warunkach standardowych synteza kolicyn jest wy³¹czona
u wiêkszoœci komórek w populacji i uruchamiana g³ównie w warunkach stresowych
(47). Bakteriobójcze oddzia³ywanie kolicyn na komórki wra¿liwe odbywa siê najczêœ-
ciej poprzez formowanie kana³ów jonowych w b³onie cytoplazmatycznej, co powo-
BIOTECHNOLOGIA 1 (68) 114-130 2005
119
Daniela Gwiazdowska, Krystyna Trojanowska
duje depolaryzacjê b³ony. Sporadycznie kolicyny mog¹ degradowaæ lub hamowaæ
syntezê peptydoglikanów w œcianie komórkowej (46).
Mikrocyny s¹ niskocz¹steczkowymi peptydami syntetyzowanymi przez bakterie z rodziny Enterobacteriaceae, antagonistyczne aktywnymi wobec blisko spokrewnionych szczepów. Wszystkie znane szczepy wytwarzaj¹ce mikrocyny z wyj¹tkiem jed-
nego szczepu Klebsiella pneumoniae (48) nale¿¹ do gatunku Escherichia coli (49).
W oparciu na zró¿nicowanej strukturze, mechanizmie dzia³ania i kryteriach ge-
netycznych, mikrocyny podzielono na dwie klasy. Pierwsza klasa obejmuje peptydy o masie molekularnej poni¿ej 5 kDa, podlegaj¹ce modyfikacji potranslacyjnej i ata-kuj¹ce struktury wewn¹trzkomórkowe. Druga klasa to polipeptydy o masie cz¹steczkowej od 7 do 10 kDa, nie modyfikowane potranslacyjnie i dzia³aj¹ce antagonistycznie poprzez uszkodzenie b³ony komórkowej (49).
W przeciwieñstwie do kolicyn, synteza mikrocyn nie jest letalna dla producenta i nie podlega regulacji przez system SOS (50). Mikrocyny s¹ wydzielane do po¿ywki podczas póŸnej fazy logarytmicznej wzrostu, z wyj¹tkiem mikrocyny Mcc E492, któ-
ra jest produkowana we wczesnej fazie logarytmicznej (48). Zwi¹zki te wykazuj¹
pewne cechy wspólne z niskocz¹steczkowymi bakteriocynami syntetyzowanymi
przez bakterie gramdodatnie, takie jak termostabilnoϾ, hydrofobowoϾ i odpor-
noϾ na ekstremalne warunki.
3. Wielkoœæ i struktura cz¹steczki
Bakteriocyny s¹ grup¹ zwi¹zków zró¿nicowanych pod wzglêdem wielkoœci
cz¹steczki i jej struktury. Sk³ad aminokwasowy i struktura cz¹steczki bakteriocyny decyduje o jej aktywnoœci, sposobie dzia³ania, a tak¿e jej stabilnoœci. Przyk³adowo, lantybiotyki zawieraj¹ nietypowe, modyfikowane potranslacyjnie aminokwasy takie jak a,b-didehydroalaninê, a,b-didehydrobutyrynê, meso-lantioninê i b-metylo-lantioninê. W literaturze znaleŸæ mo¿na tak¿e informacje o konwersji seryny do D-alaniny, jak¹ stwierdzono w leukocynie S (10) i laktycynie 3147 (58). Znaczenie biologiczne modyfikowanych aminokwasów i D-alaniny nie zosta³o dok³adnie poznane,
jednak uwa¿a siê, ¿e zwiêkszaj¹ one stabilnoœæ lantybiotyków w wysokich temperaturach oraz tolerancjê na niskie pH, mog¹ tak¿e wp³ywaæ na odpornoœæ bakteriocyn na enzymy proteolityczne oraz ich aktywnoœæ przeciwdrobnoustrojow¹ (59,58).
W strukturze bakteriocyn nielantybiotykowych nie wystêpuj¹ aminokwasy mo-
dyfikowane potranslacyjnie. W cz¹steczkach niektórych bakteriocyn stwierdzono
natomiast obecnoœæ cysteiny tworz¹cej mostki disiarczkowe (15). Klaenhammer (1) wyró¿ni³ trzy grupy bakteriocyn ró¿ni¹ce siê zawartoœci¹ cysteiny w cz¹steczce: 1) cystybiotyki zawieraj¹ce co najmniej dwie reszty cysteinowe w cz¹steczce,
tworz¹ce mostki disiarczkowe, jak pediocyna AcH (32), enterocyna A (60), diwercyna V41 (38);
2) tiolobiotyki posiadaj¹ce jedn¹ resztê cysteinow¹, jak laktokokcyna B (16);
120
PRACE PRZEGLÂ¥DOWE
Bakteriocyny – w³aÅ“ciwoÅ“ci i aktywnoϾ przeciwdrobnoustrojowa
3) bakteriocyny nie zawieraj¹ce cysteiny: laktokokcyna A, M i G (17).
W przeprowadzonych badaniach wykazano, ¿e mostki disiarczkowe s¹ istotnym
determinantem sposobu dzia³ania bakteriocyny oraz odgrywaj¹ rolê w zwiêkszeniu aktywnoœci w niskich i wysokich temperaturach (61). Obecnoœæ co najmniej jednego mostka disiarczkowego stwierdzono np. w cereinie 7, wytwarzanej przez Bacillus cereus Bc7 (44), czemu przypisuje siê jej stabilnoœæ w obecnoœci rozpuszczalników organicznych, takich jak: aceton, chloroform, acetonitryl, etanol, butanol i metanol.
ObecnoϾ aktywnego biologicznie, peptydowego komponentu, w strukturze
bakteriocyn sprawia, ¿e s¹ one inaktywowane przez co najmniej jeden enzym prote-olityczny (tab. 3), a zazwyczaj przez kilka ró¿nych enzymów, w tym pochodzenia trzustkowego (trypsyna, chymotrypsyna) i ¿o³¹dkowego (pepsyna). Wra¿liwoœæ na
enzymy trawienne stanowi bardzo interesuj¹c¹ cechê z punktu widzenia zastosowania bakteriocyn w ¿ywnoœci, poniewa¿ oznacza to, ¿e w przewodzie pokarmowym
cz³owieka nast¹pi ich trawienie do aminokwasów. Tym samym zwi¹zki te s¹ bez-
pieczne dla konsumenta (7).
T a b e l a 3
W³aœciwoœci wybranych bakteriocyn
Czynniki
Bakteriocyna
Masa cz¹steczkowa
nie powoduj¹ce
Enzymy inaktywuj¹ce Literatura
(producent)
(metoda oznaczania wielkoœci) inaktywacji bakteriocyn
1
2
3
4
5
laktostrepcyna 5
>20 kDa
121°C, 10 minut
trypsyna, pronaza,
(63)
( Lactococcus lactis subsp.
(SDS-PAGE)
pH<5,0
lipaza A
WÄ…tki
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Jak ciÄ™ zÅ‚apiÄ…, to znaczy, że oszukiwaÅ‚eÅ›. Jak nie, to znaczy, że posÅ‚użyÅ‚eÅ› siÄ™ odpowiedniÄ… taktykÄ….