parametry rozwojowe...

Jak cię złapią, to znaczy, że oszukiwałeś. Jak nie, to znaczy, że posłużyłeś się odpowiednią taktyką.

Na przyk³ad zastanów
siê, jak wp³ywaj¹ one na
samoocenê lub na
poczucie osamotnienia.
wewnêtrznego, nerwu s³uchowego przekazuj¹cego informacje dŸwiêkowe do mózgu
lub samego oœrodka s³uchowego w mózgu. Ten rodzaj g³uchoty mo¿e mieæ wiele
potencjalnych przyczyn, miêdzy innymi rozleg³e infekcje bakteryjne, wirusowe,
urazy g³owy oraz d³ugotrwa³e wystawienie na silne dŸwiêki.
Leczenie jest zdeterminowane zarówno przez typ upoœledzenia s³uchu, jak te¿
przez stopieñ jego nasilenia. W niektórych wypadkach przep³ukanie kana³u
usznego w celu usuniêcia zatykaj¹cej go woskowiny mo¿e doprowadziæ do
czêœciowego, a nawet pe³nego odzyskania zdolnoœci s³yszenia. Czasem potrzebna
jest operacja chirurgiczna. S³uch mo¿e te¿ poprawiæ aparat s³uchowy. Ocenia siê,
¿e wiêcej ni¿ trzy czwarte starszych osób z trwale uszkodzonym s³uchem mo¿e
lepiej s³yszeæ dziêki u¿ywaniu aparatu s³uchowego. Ale tylko jedna na piêæ Ÿle
s³ysz¹cych starszych osób korzysta z niego. Dlaczego tak jest? G³ównymi
przyczynami s¹ niepokój, pró¿noœæ i brak zrozumienia (Olinger, Dancer i Patterson,
1991; Patterson, Dancer i CIark, 1990). Oczywiœcie, s¹ te¿ osoby, którym aparat
s³uchowy nie pomaga, jak równie¿ takie, które ca³kowicie odrzucaj¹ przyjêcie tego
typu pomocy (Weinstein, 1991). '^a;
Upoœledzenie s³uchu prowadzi czêsto do ograniczenia udzia³u w ¿yciu spo-
³ecznym. Skutkiem tego osoba taka jest osamotniona, czasem nawet z pa-
ranoidalnym poczuciem opuszczenia. Osoby starsze, które uwa¿aj¹, ¿e ich
reakcje werbalne s¹ niew³aœciwe, mog¹ unikaæ interakcji spo³ecznych, l znów,
studiuj¹cy uwa¿nie problemy rozwojowe mog¹ zauwa¿yæ tu zbie¿noœæ czynników
biologicznych, spo³ecznych i psychologicznych. Wszystko to podkreœla potrzebê
znajomoœci czynników, które mog¹ pomóc w komunikowaniu siê osób maj¹cych
upoœledzony s³uch. W tym celu przedstawiamy nastêpuj¹ce sugestie.
• Mówimy do danej osoby z odleg³oœci 1-2 metrów. Nale¿y siê upewniæ, ¿e jesteœmy dobrze
oœwietleni tak, ¿e nasze usta, wyraz twarzy i gesty s¹ dobrze widoczne.
• Nie zaczynamy mówiæ, dopóki nie bêdziemy dobrze widzialni dla danej osoby. Nie zakrywamy
ust w czasie mówienia, unikamy te¿ ¿ucia i jedzenia w tym czasie.
• Mówimy nieco g³oœniej ni¿ zwykle. Krzycz¹c nie dostarczymy skuteczniej informacji,
poniewa¿ krzyk mo¿e j¹ zniekszta³ciæ.
• Mówimy w normalnym tempie, ale niezbyt szybko. Nie artyku³ujemy te¿ przesadnie stów, gdy¿
zniekszta³ca to dŸwiêki mowy i utrudnia korzystanie z bodŸców wzrokowych.
• Jeœli to, co mówimy, jest niezrozumia³e, powtarzamy myœl, formu³uj¹c krótkie, proste zdania.
• Nigdy nie mówimy bezpoœrednio do ucha danej osoby. Przeszkadza to s³uchaczowi w
wykorzystywaniu bodŸców wzrokowych.
• Pokoje urz¹dzamy w taki sposób, by ka¿dy mówi¹cy mógt byæ dobrze widziany z odleg³oœci
nie wiêkszej ni¿ 2 metry.
• Osobê z upoœledzonym s³uchem zawsze traktujemy z respektem. W³¹czamy do ka¿dej
dyskusji, która jej dotyczy. Pomo¿e to zmniejszyæ poczucie izolacji, jakiego doœwiadcza wielu
Ÿle s³ysz¹cych.
Smak i wêch. Wra¿liwoœæ na cztery podstawowe rodzaje smaku - gorzki,
s³odki, kwaœny i s³ony - czêsto siê zmienia. Przyczyn¹ tego jest g³ównie stopniowe
zmniejszanie siê liczby kubków smakowych, zaczynaj¹ce siê u kobiet od 40-50., a
u mê¿czyzn od 50.-60. roku ¿ycia (por. ryæ. 11-2). Zmiany te jednak nie wp³ywaj¹
na wra¿liwoœæ na cztery rodzaje smaku przed 60. rokiem ¿ycia. U niektórych osób
do takiego obni¿enia siê wra¿liwoœci w ogóle nie dochodzi (Matteson i McConnell,
1988; Myœliñski, 1990).
Na smak pokarmu wp³ywa powonienie. Z wiekiem nastêpuje zgeneralizowane
zanikanie butawek wêchowych, czemu towarzyszy umiarkowany stopieñ utraty
neuronów. Obecnie jednak jest mato danych wskazuj¹cych na to, ¿e zmiany te
wywo³uj¹
Rozwój fizyczny i umys³owy 537
Ryæ.11-2
Zmiany w obrêbie zmys-
tu smaku zachodz¹ce z
wiekiem
Procesom starzenia siê
podlegaj¹ mechanizmy
strukturalne odpowiada-
j¹ce za smak. W okresie
póŸnej doros³oœci do-
chodzi do stopniowego
zmniejszania siê liczby
kubków smakowych,
zlokalizowanych w bro-
dawkach na górnej po-
wierzchni jêzyka. Kubki
smakowe ulegaj¹ te¿ z
czasem atrofii. Ale z
powodu niejednolitych
wyników badañ trudno
jest stwierdziæ, jak te
zmiany strukturalne
wp³ywaj¹ na wra¿liwoœæ
smakow¹ starszych
osób. Obecnie s¹dzi siê,
¿e obni¿anie siê wra¿-
liwoœci na smak nie jest
tak du¿e jak wczeœniej
przypuszczano.
Adaptacja z Pesmana,
1984
Kubki smakowe
z wiekiem pogorszenie siê wêchu. W funkcjonowaniu wêchu, jak te¿ smaku
odgrywaj¹ rolê ró¿ne czynniki, takie jak na przyk³ad ogólny stan zdrowia (Doty,
1989; Myœliñski, 1990; Schieber, 1992; Weiffenbach, Tylenda i Baum, 1990).
ZABURZENIA ZDROWOTNE Jak ju¿ podkreœlaliœmy, starzy ludzie nie zawsze
s¹ chorzy. Choæ niektórzy z nich wymagaj¹ opieki, to wiêkszoœæ jej nie potrzebuje.
PóŸny wiek doros³y nie jest synonimem s³abego zdrowia. Nie nale¿y te¿
rozpatrywaæ stanu zdrowia starszych ludzi oddzielnie od stanu m³odszych
doros³ych. W medycynie zapobiegawczej stosuje siê takie same zabiegi
chirurgiczne i leki u starszych, jak i m³odszych osób. Na przyk³ad zapalenie p³uc
leczy siê antybiotykami niezale¿nie od tego, czy dana osoba ma lat 18 czy 88.
Ró¿nica polega na tym, ¿e m³odzi maj¹ naturaln¹ sk³onnoœæ do wychodzenia z
choroby, podczas gdy u starszych tempo zdrowienia jest wolniejsze lub nawet stan
ich bêdzie siê pogarsza³ (Abbey, 1991; Goodwin, 1991; Kap³an, 1992; Rogers,
Rogers iBelanger, 1992).
Jednak populacja osób starszych jest podatna na pewne zaburzenia i choroby.
Do najczêstszych nale¿¹ artretyzm (zapalenie stawów), nadciœnienie, choroby
serca, udar mózgu, rak i osteoporoza. Poznajmy je wiêc bli¿ej.
Artretyzm. Jest to zapalenie stawów, zaburzenie powszechne u starszych
doros³ych. Nie ma zbyt wielu sposobów jego leczenia. Choroba ta zwykle ci¹gnie
siê latami i nasita z wiekiem. Z niemal 100 rodzajów artretyzmu najczêœciej
wystêpuj¹ dwa:
zapalenie koœci i stawów oraz reumatoidalne zapalenie stawów.
Zapalenie koœci i stawów nazywane jest te¿ zwyrodniaj¹cym zapaleniem
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Jak ciÄ™ zÅ‚apiÄ…, to znaczy, że oszukiwaÅ‚eÅ›. Jak nie, to znaczy, że posÅ‚użyÅ‚eÅ› siÄ™ odpowiedniÄ… taktykÄ….